Städning är en materialsport som kräver både kunskap, hållbara material och produkter.

Städbranschen Sverige gläds över den starka respons som blev efter förra veckans inslag, angående städning med livsmedel. Uråldriga husmorsknep presenteras via nästan alla sociala medier, radio-, tv och bloggar som det mest naturliga man kan använda för att städa sitt hem eller kontor.

Vad man glömmer berätta är att citroner, ättiksyra, bikarbonat är livsmedel, men också kemi!

Ättiksyra är både brandfarligt och starkt frätande i fel koncentration eller blandning. Citroner innehåller också ”limone” som är brandfarligt, irriterande för hud och ögon, kan orsaka allergi och är giftigt för vattenlevande organismer.

Man glömmer även berätta att förbrukningen av citroner skulle fördubblas, om alla hushåll skulle börja städa sina toaletter med det. Import av citroner kräver ofta långa transporter, med stor miljöpåverkan. Dessutom med dåligt städresultat, och med ökad risk för kontaktallergiproblem i samhället.

Miljömärkta rengöringsprodukter, eller bioteknologiska produkter är designade för att effektivt och skonsamt rengöra både hårda och mjuka golv- och ytskikt, det är inte livsmedel!

Kemianvändning minskar

Kemi i städning är något som minskar stadigt vid professionell användning. Istället används bra mikrofiber, vatten och maskiner i större omfattning. Kemi och rengöringsprodukter används endast när det behövs, exempelvis vid städning av vissa naturmaterial, som trä, sten eller ull, som kräver regelbunden återfettning. Kemi kan även krävas vid hygienområden, ytor som är kraftigt nedsmutsade och behöver djuprengöring, eller vid särskild golvskötsel.

Städning är lite av en materialsport

För att förstå hur man ska gå till väga krävs kompetens! Städning är en materialsport som kräver god kunskap om olika material och ytskikt. I situationen som råder med en pågående pandemi, krävs dessutom ännu mer specialistkunskap för att skydda både dig och sig själv.

Citroner är nyttiga

Städchef Carina-Boman Helgesson på Örebro Universitet har uttryckt i veckan;

”…citroner är nyttiga för hälsan…men inte för städning!”

Citroner är jättenyttiga, de innehåller kalium, C-vitaminer, fibrer, flera mineraler, protein och kolhydrater. Enligt fitnessexperter kan man bränna 100 kalorier extra varje dag om du dricker vatten med citron. De kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, boostar immunförsvaret, förhindrar njursten och skyddar mot järnbrist. Underbart!

Men att använda dem och andra typer av matvaror i städningen… är verkligen föråldrade gamla husmorsknep som inte medverkar till att höja branschens status. Känns mindre underbart!

Städning är en profession precis om alla andra yrken, och branschen kräver yrkeskunskap och utbildning. Tänk er en biltvätt som polerar din bil med bakpulver… och påstår att det blir samma resultat som med vax, ja då skulle säkert många skratta eller undra om det hela är ett stort skämt. Men i städning… ja där verkar det ok. Det är inte ok tycker vi i branschen!

Städbranschen städar idag golv och ytor för miljontals kronor, det är komplexa husbyggen med interiörer som slår oss med häpnad. Även i hemmiljöer blir våra hus och bostäder mer och mer exklusiva. Självklart måste vi vårda ytor med respekt och använda rengöringsmetoder som är rätt och rekommenderade från leverantörerna.

– Jag brinner för att städyrkets status ska höjas, och att vi blir uppskattade för den profession vi är. Lyssna på oss som arbetar för en utveckling i branschen varje dag, och som vet vad vi talar om. Vi har en branscherfarenhet av hur man vårdar komplexa golv och exklusiva interiörer. Det vet inte de som rekommenderar citron och bakpulver!

Städyrket ska hanteras med respekt, utan städning stannar Sverige!

Lyssna på en intervju av P4 Örebro, med Mårten Widborg, Städbranschen Sverige

Sista nyheter

Tipsa oss

Berätta om ett branschevenemang. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se