Nya lönegolvet från 1 november – katalysator för oseriösa företag

Nya lönegolvet – det vill säga den nya minimilönen för att klara försörjningsstödsnivån, och därigenom kunna erhålla nytt och/eller förlängt arbetstillstånd, är beräknad som ”80% av medianlönen i Sverige” och ligger just nu på 27 360 kr/månad.

Det finns säkert goda intentioner med att höja nivån, från tidigare låga 13 000 kr/månad, men trubbigheten i denna åtgärd gör att det kommer slå hårt mot låglönebranscherna, däribland städföretagen!

De som berörs är arbetskraftsinvandrare från tredje land, dvs de som kommer/kommit från icke EU eller Schengenländer och ska erhålla/förlänga sitt arbetstillstånd. För de som redan befinner sig i landet och har arbete med avtalsenlig lön, hade vi gärna sett någon typ av övergångsregel.

Vi på Städbranschen Sverige har såklart fått ta emot många oroliga och upprörda samtal och mejl från städföretag och organisationer! Det som känns konstigt och orimligt för många är att lönenivån för kollektivavtal ligger en bit under ”nivån för att klara försörjningsstödet”. Här vädrar facken morgonluft inför kommande förhandlingar. ”Heja, heja”.

Det rubriken ovan ”skriker” är att vi ser stor risk med att det nya lönegolvet tyvärr gör att fler väljer att ”bli mer kreativa” för att få ihop sin ekonomi och verksamhet.

Vad vi menar ovan med ”goda intentioner” är att vi, oavsett bransch, borde kunna anställa fler medborgare inom vårt land i stället för ”från andra sidan jordklotet”. Med det inte sagt att ”alla kan städa” – verkligen inte! En fråga man kan ställa sig dock är – vore det inte enklare och smidigare för företagen att anställa personer som kan och vill prata svenska, och därigenom lättare kan ta till sig yrket som lokalvårdare, redan som det varit tidigare med det lägre lönegolvet?! Så varför har man inte gjort det? Klura på den!

Svaren och anledningarna är säkert många. Inom vår bransch är det till exempel vanligt att vi tar hjälp i rekryteringen av våra anställda lokalvårdare, som då gärna rekommenderar släkt och vänner från sina ursprungsländer. Den samlade bilden inom branschen är också att det är svårt att få svenska medborgare att söka sig till vår bransch, vilket inte är unikt för Sverige. Här behöver vi bli bättre på att lyfta oss själva, vår bransch och vårt yrke – kort sagt höja statusen för yrkesrollen som lokalvårdare! Samtidigt behöver vi utveckla våra arbetssätt och metoder, vilket också görs på sina håll.

Tyvärr har vi en tid noterat att de ”kreativa företagarna” etablerat sig i vår bransch och blir fler. Metoderna blir också mer raffinerade och svåra att upptäcka/kontrollera, om man inte tar hjälp eller sätter in sig mer. Ofta handlar det om mycket väl genomtänkta metoder, för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Då ser man till att ”fasaden” är fläckfri med kollektivavtal, visar upp kreditvärdighetssymboler, samt många gånger ”kopierat in” loggor som man stulit från nätet. I alla fall ska man alltid reagera och ”skrapa lite på ytan”, sannolikheten är stor att man snabbt upptäcker oegentligheter såsom till exempel skatteskulder, anlitande av hög procent UE, systerföretag mm.

Sedan finns de som ”förser” företag med ”tvättade identiteter”, där företagen lever i tron att allt är vitt och schysst. Vi ser också att många som kommer till Sverige ”får eller köper” sitt arbetstillstånd i god tro, men där deras BankID och/eller pass styrs av den säljande parten.

Jag skulle kunna fylla på med fler exempel och med dem fylla många A4 blad, men hoppas ni som läser har fått upp ögonen för att det verkligen är läge att vi tar vårt ansvar, att vi gör allt vi kan för att göra det så svårt som möjligt för oseriösa och kriminella att ta plats i vår bransch (eller i någon annan bransch heller, för den delen).

Det finns hjälp att få, och fler rutiner som kan bli bättre i de flesta företag, organisationer, kommuner och offentliga verksamheter. Var och en har ett samhällsansvar, att motverka all form av oseriös verksamhet anser vi!

Genom att ansluta sig till Städbranschen Sverige Auktorisation ”tvingas” man bli bättre på många viktiga områden, bland annat, att ha koll på vem man anställer och anlitar. Vi höjer hela tiden kraven – allt för att göra marknaden tryggare och säkrare. Förutom att ID06 (finns idag inget ”motsvarande”) är ett krav, så ser vi även över möjligheten att tillföra kravet på fysisk ID kontroll, motsvarande ”Verified Workforce by Sistec” under 2024.

Vi lever som vi lär och har daglig koll på våra Auktoriserade företag. Via våra upprättade kontrollsystem får vi rapporter i realtid om något av vikt sker hos dem. Samma koll har vi också på våra medlemmar i Städbranschen Sverige.

Matthias Lindholm, Ordförande