Förslummar eller förslavar, det är frågan…

Nyligen och mitt i sommaren, skriver Aftonbladet att Samhall förslummar städbranschen.

Frågan borde istället vara när branschen, media och politiker ska förstå att det finns många större problem i flera branscher.

Det är alldeles för många företag i städbranschen som förslavar människor i städbranschen och bland dem platsar verkligen inte Samhall.

Precis! Det idkas modernt slaveri på många håll i städbranschen, också i flera andra serviceyrken idag, alltså inte bara för bärplockarna i skogen.

Rapporterna är oändligt många och har så varit i många år, men uppmärksamheten för problemet mycket blygsamt!

Ett vanligt scenario är så kallade ”panelföretag” som frontar med fina certifikat, kompetensbevis och kollektivavtal. Men inte helt ovanligt är det underentreprenörer som utför sysslorna. Företag som många gånger inte ens har ett godkänt bokslut, funktionella rutiner för löner, skatter eller ägare som för länge sedan slutade tänka på lagar och regler på svensk arbetsmarknad. Företag som verkligen utnyttjar lönebidrag eller andra stöd som finns att tillgå för verksamheter i vårt land. Det tragiska i sammanhanget är att våra svenska myndigheter och offentliga miljö är flitiga uppdragsgivare till dessa företag. På flera sätt uppskattas och tilldelas leverantörer med lägsta pris uppdrag av den offentliga sidan, men hur villkoren uppkommit är det aldrig någon som ifrågasätter och framförallt inte kontrollerar.

Vi har flera gånger under många år mött personer i städbranschen som vittnar om förskräckliga arbetsvillkor. De får lön varje månad, men lämnar tillbaka mer än hälften till Chefen. De får ingen lön alls trots tjat och bråk i månader med Chefen, tills Chefen stänger bolaget och allmänna medel får gå in och lösa upp situationen. Chefen går varje gång hem med alla ”svartvita” pengar och är jätteglad för det, snart kör Chefen en ny runda slaveriverksamhet. De får lön för 4 timmar om dagen, men arbetar 8 eller kanske 10 timmar om dagen för att hinna med, men framförallt för att få behålla jobbet och möjligeten att bli kvar i vårt land.

Många av oss vet om att detta sker och har pågått under lång tid. Allt startade inte med att Magdalena Andersson anlitade en sådan verksamhet. En kvinna som blivit grundlurad av Chefen och samhället, som dessutom fick ta all skit och blev förpassad ut ur landet. Bolaget det fortsätter, det gör också Chefen för bolaget, utan att någon med mandat i samhället gör eller säger någonting. Var så säker, detta är inte en tillfällighet!

Vad är det med oss Svenskar?

Är vi så galet rädda för konflikter, vågar vi verkligen inte säga stopp! VI VILL INTE HA MODERNT SLAVERI I SVERIGE!

Alla människor har rätt till rimliga och rättvisa villkor. Företagare som inte sköter sig ska inte tilldelas fler uppdrag, i synnerhet inte för skattemedel! Detta är avgörande för Sveriges framtid och inte minst städbranschen som hanterar ett av de viktigaste serviceyrken i vårt land. Utan professionell städning stannar Sverige. Att fortsätta klanka på Samhall, när de sedan 80-talet huvudsakligen gjort ett fantastiskt arbete för människor som verkligen behöver hjälp är en fullkomligt galen tanke och strategi från branschen.

Fokusera och rikta all energi på det verkliga problemen istället, där människor tydligt far illa, skattemedel kastas i sjön och resultaten verkligen uteblir, det kan verkligen benämnas att förslumma städbranschen.

Tänk på att Samhalls uppdrag handlar om att förbereda personal till alla övriga företag och verksamheter i Sverige, vilket man gör på ett utomordentligt sätt!
Vill ni förändra villkoren, anställ Samhalls personal, den rätten har ni allihop, så kan fler skolas in i yrkeslivet av Samhall eller andra liknande verksamheter!

Länk till artikeln i Aftonbladet

Ett uttryck till branschen från Mårten Widborg, Ledamot, Städbranschen Sverige

För ett rent och hållbart Sverige på alla nivåer!

Sista nyheter

Tipsa oss

Berätta om ett branschevenemang. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se