Fråga Experten
Städbranschen Sverige erbjuder alla medlemmar kostnadsfri hjälp och rådgivning via Fråga Experten. Med över 100år av erfarenhet inom verksamheten, många otroligt kompetenta branschpersoner i vårt nätverk, kan vi svara på de flesta typer av branschfrågor.
Vi svarar normalt inom någon dag och alla frågor är välkomna!
Vill du läsa tidigare frågor och svar finns dessa tillgängliga i Städbranschen Sveriges medlemsapp eller inloggning på hemsidan. Städbranschen ABC är platsen där all branschviktig information gjorts sökbar och tillgänglig för dig som medlem. Vi uppdaterar löpande detta helt unika verktyg av information för att ge dig alla de svar, råd och vägledningar du behöver för att hitta rätt. Villkoret är att vara medlem och medlem är du bara några knapptryckningar från om du inte redan är det.
Exempel på frågor
Dåliga arbetsförhållanden
FRÅGA: Vi har en städfirma upphandlad till vår myndighet. Jag upplever att arbetsförhållandena för de personer som städar är bedrövligt dålig. De stressar och har dåligt med både städredskap och maskiner. Ska det verkligen få vara på det här sättet?
SVAR: Tyvärr kan det se ut så på många ställen, då de som köper/upphandlar städtjänster sällan ställer krav på bra arbetsförhållanden i upphandlingarna. Det är ofta de städföretag som lämnar det billigaste anbudet som vinner upphandlingen.
När städuppdraget går till det företag som gör jobbet för lägsta priset är det ofta arbetstiden man skurit ner på. Det innebär att städarna ska göra samma jobb på kortare tid. Även när det gäller bra städredskap och städmaskiner, så drar de ner och väljer det billigaste alternativet. Ibland finns inga städmaskiner alls.
Det är städarna som drabbas, de som skall utföra jobbet, som ibland får arbeta övertid utan ersättning och som också får en extra besvärlig arbetsmiljö.
Städverksamheter är ofta den bransch som har störst arbetsmiljöproblem eftersom man sällan ställer krav på kvalitet. Många gånger ställer inte köparen krav på varken kollektivavtal, försäkringar eller en grundläggande utbildning för att kunna utföra jobbet.
Vad behöver då göras? Högre krav i upphandlingar på kvalitet, arbetsförhållanden, kollektivavtal och utbildningar. Anmäl missförhållanden till Arbetsmiljöverket som kan utföra inspektioner. Misstänker man allvarliga brott som kriminalitet där man tror att svart arbetskraft förekommer, anmäl detta till oss FairPlay Städ.
Skillnad på dyr eller billig mikrofiberduk
FRÅGA: Vad är det för skillnad mellan en dyrare mikrofiberduk och en billigare variant? För att hålla budget lockas vi av att köpa en billigare variant, men vi kanske tänker fel här. Tacksam för råd.
SVAR: Idag finns ett stort utbud av mikrofiberdukar och som du skriver både dyrare och billigare. De är ofta av olika tjocklek och trots att det är omöjligt för ögat att se det så är det förvånansvärt stora skillnader i egenskaperna.
Det är tillverkningsmetoden och val av garn som avgör själva kvaliteten. Ju finare fiber desto bättre egenskaper.
Mikrofiberduken påverkas också av att det finns olika fiberkonstruktioner och vilken kvalitet på garn man väljer.
Vill du ha den absolut bästa funktionen är det den ultrafina mikrofibern som gäller. För att få kallas ultrafin är det tjockleken – så kallad denier – på fibern som räknas. Ju tunnare mikrofiber desto effektivare är den.
Kostnaden ökar såklart med en ultrafin mikrofiberduk men å andra sidan så ökar livslängden och städningen blir i särklass så mycket bättre.
I längden lönar det sig alltid att satsa på kvalitet så be din återförsäljare av städprodukter/städsystem att presentera vad de har att erbjuda när det gäller ultrafin mikrofiber.
Ha gärna två testgrupper så att ni kan få fram omdömen vad gäller städresultat, kvalitet och livslängd.
Friskvårdsbidrag?
FRÅGA: Jag undrar vilka regler som gäller för friskvårdsbidrag och vilka möjligheter som finns för att få möjligheter till träning på arbetstid. På vår arbetsplats har vi idag inga sådana förmåner men vill gärna ha?
SVAR: Rätten att få friskvårdsbidrag är inte reglerad i någon lag. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om förmånen.
Aktuella skatteregler bestämmer hur högt bidraget får vara och vilka aktiviteter som får omfattas av friskvårdsbidraget. Ni kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.
På vissa arbetsplatser finns möjlighet till träning på betald arbetstid (så kallad friskvårdstimme), som ett alternativ eller komplement till friskvårdsbidraget. Om ni inte har någon av dessa förmåner på arbetsplatsen så kan ni prata med er chef eller med de fackligt förtroendevalda som kan ta upp frågan med arbetsgivaren.
Att uppmuntra sina medarbetares hälsomedvetande samt ge möjligheter till ett regelbundet aktivt deltagande i hälsofrämjande aktiviteter lönar sig för arbetstagare och arbetsgivare i form av att friskvården ska leda till ökat välbefinnande i arbetet, skapa en trivsam arbetsplats med god social gemenskap, ökad frisknärvaro samt förebygga och minska arbetsskador.
Skatteverkets regler för godkända friskvårdsaktiviteter.