Städ-, bygg-, och transportbranscherna kommer Skatteverket att lägga extra fokus på under året för att komma åt eventuellt fusk och arbetsmarknadsbrottslighet.

Klicka på bilden så kan du se inslaget på Rapport

Granskningen kommer att omfatta städning i offentliga lokaler och företagslokaler och inte städning i privata hem.

– Städning är ju en bransch där vi vet att det förekommer en hel del svartarbete, illegal arbetskraft används, människor exploateras och utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, till Sveriges Radio.

Enligt Skatteverket omsatte städbranschen 42 miljarder förra året samtidigt som tio procent av arbetet sker svart.

Katrin Westling Palm säger till Sveriges Radio att städbranschen är svårare att granska än andra branscher.

– Ofta sker den här städningen inte på kontorstid utan nattetid, så vi får tillsammans med de andra myndigheterna hjälpas åt att hitta sätt att göra de här kontrollerna.

När det gäller städning av stora företagslokaler och offentliga miljöer, liksom transportbranschen överlag, så skriver myndigheten att “det förekommer svartarbete, illegal arbetskraft, osanna fakturor och falska löneuppgifter i dessa branscher”. Därför kommer de att kontrolleras särskilt i år.

Tio procent av jobben sker svart

Förra året omsatte städbranschen cirka 42 miljarder kronor. Skatteverket uppskattar att omkring tio procent av jobben sker svart. Personalomsättningen är samtidigt hög inom branschen och man tror att andelen utländsk arbetskraft är hög.

– Polisen och arbetsmiljöverket kommer att kontrollera att man inte jobbar under vedervärdiga arbetsvillkor, och man kommer också göra kontroller med utgångspunkt i de bestämmelser som finns i utlänningslagen, säger Conny Svensson på Skatteverket.